Matsvinn i Danmark. FOTO: Thor Nielsen/CC BY-NC-SA

Matsvinnsaktivister skapar en klimatvänlig och socialt rättvis ekonomisk modell utan behov av stora ekonomiska kapital. Det gör de genom att behandla sin verksamhet som en allmänning för mat, enligt en ny licentiatavhandling. 

Vårt nuvarande matsystem skapar stora växthusgasutsläpp på grund av bl.a. markanvändningen som krävs, men produktionen bidrar också till miljöproblem såsom övergödning. Matsystemet ger även upphov till social orättvisa, där vissa inte får i sig tillräckligt med kalorier medan andra får i sig för många.

Mat som allmänning
Forskare tror att om man börjar se på mat som en allmänning, det vill säga resurser som hela allmänheten delar på, så kan det bidra till att få bukt med matsystemets problem. Ett sätt att utveckla matallmänningar är genom matdelning. Matdelning innebär att aktivister samlar matavfall från butiker i samarbete med butiken. De tar själva den maten de vill och kan använda, och ger sedan bort resten till andra som behöver maten. Detta kräver ingen eller väldigt lite finansiering. I en ny avhandling från KTH utforskas hur matdelning kan bana väg för en alternativ ekonomisk modell som tar hänsyn till planetens gränser, samt varje individs rätt till mat.

Matsvinnsaktivister i Göteborg
Naomi Cherie Lipke, forskaren bakom studien, har undersökt hur en grupp matsvinnsaktivister i Göteborg gör genom bl.a. intervjuer och eget deltagande i matdelningen.

Aktivisterna samlar matsvinn från flera olika platser varje vecka och levererar maten till ungefär lika många platser. Matdelningsorganisationen har både miljömässiga- och sociala mål med sin verksamhet. Under utförandet av fallstudien dök det upp flera aspekter som var förvånande.

– Jag blev överraskad över hur mycket mat som slängs och hur fysisk intensivt matdelningsarbetet kan vara, speciellt om man bär maten eller cyklar med den. Något jag inte heller hade tänkt på var hur mycket gratis infrastruktur och allmänna platser som är nödvändiga, säger Naomi Cherie Lipke.

Alternativa organisationer kan utformas mera avsiktligt
Slutsatsen är att organisationer som utövar sin verksamhet utan finansiering och med enkla digitala verktyg effektivt kan samla och distribuera matsvinn. 

– Alternativa ekonomier som designas mera avsiktligt kan erbjuda fördelar utan stora finansiella investeringar. Jag tror att detta även kan appliceras på koloniföreningar eller små organisationer som arbetar med krisberedskap, säger Naomi Cherie Lipke.

Klara Vedin

AVHANDLINGEN
Läs hela avhandlingen här. 

KONTAKT
Naomi Lipke
naomilipke@gmail.com