David Andersson
Postdoc, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. Chalmers, Göteborg
Min forskning handlar ofta om hushållens (o)hållbara konsumtionsmönster och hur de skiljer sig mellan grupper. I min forskning har jag bland annat undersökt vilka faktorer som påverkar hushållens utsläpp av växthusgaser, om det finns en koppling mellan välbefinnande och växthusgasutsläpp, samt hur reboundeffekter skiljer sig mellan olika grupper med avseende på förmodade intentioner.
Jag arbetar med att analysera hushållens konsumtionsmönster. Jag driver bolaget Svalna (www.svalna.se) som utvecklar och tillhandahåller tekniska lösningar och plattformar för att hjälpa människor och verksamheter att mäta och minska sitt klimatavtryck. Data från Svalnas app används i min och andras forskning. Jag har även grundat Kortspelet Klimatkoll (www.kortspeletklimatkoll.se)
Erik André
Kommundoktorand, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers, samt Miljöförvaltningen, Göteborgs stad.
Jag forskar om lokala styrmedel för hållbar matkonsumtion. Jag är intresserad av hur kommuner kan arbeta med skolmåltider, men även inom andra områden, för att bidra till en hållbar matkonsumtion. Metodologiskt ligger mitt fokus på experiment.
Hampus André
Affilierad forskare. Postdoktor, Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH
Jag jobbar som postdoktor på KTH i ett projekt med liknande tema som Mistra Sustainable Consumption. Det handlar om Svenska Turistföreningens (STF) klimatomställning, med fokus på deras fjällstationer i landskap bortom vägnätet. Vi studerar minskad klimatpåverkan och genomförbarhet av åtgärder baserade på konceptet tillräcklighet (t. ex. förändrat restaurangkoncept för att minimera behovet av helikoptertransport av färskvaror). I synnerhet är jag intresserad av acceptansen av tillräcklighetsåtgärder, bedömning av dem i livscykelanalys (LCA) och deras skalbarhet i samhället. Ett annat forskningsintresse är konsumentbeteende och potentiella rekyleffekter i samband med cirkulär ekonomi-åtgärder såsom återanvändning och delning.
Karin Bradley
Professor, Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH
Min forskning handlar om vilken roll samhällsplaneringen har och kan ha för att bidra till hållbar konsumtion. Jag forskar också om hållbara livsstilar, delningsekonomi, stadsutveckling och alternativa framtider. Inom Mistraprogrammet leder jag projektet “Public policy experiments”. Utöver det så leder jag projektet “Framing futures for deep transformation” tillsammans med Åsa Svenfelt.
Carl Dalhammar
Docent, Internationella miljöinstitutet, Lunds universitet
Jag har 20 års erfarenhet av forskning kring miljöpolitiska styrmedel för miljöanpassade produkter och hållbar konsumtion. Jag har bl a forskat om Ekodesigndirektivet, offentlig upphandling, producentansvar och energimärkning. Jag är styrelsemedlem i Re:Source och medlem i Rådet för forskningsfrågor på Konkurrensverket. Jag undervisar vid flera svenska och internationella mastersprogram.
Hanna Eggestrand Vaughan
Adjunkt och doktorand, Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH, Stockholm
Jag är doktorand med koppling till programmet och forskar på hur värderingar relaterar till idéer om vad hållbar konsumtion är och hur det kan uppnås. Om vissa värderingar genomsyrar och formar mindre miljöbelastande konsumtionspraktiker, hur kan denna insikt användas för att utforma policy som främjar sådana värderingar och därmed möjliggör mer långtgående hållbarhetsomställningar?
Emma Ejelöv
Postdoc, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. Chalmers, Göteborg
Min forskning handlar om design och acceptans av miljöpolitiska styrmedel, framförallt styrmedel som rör hållbar matkonsumtion. Metodologiskt ligger mitt forskningsfokus på experiment.
Eskil Engström
Doktorand, Avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier, KTH, Stockholm
Mitt forskningsfokus ligger på hur konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp vuxit fram som beräkningspraktik, målsättning och område för politisk styrning. Dessa frågor belyser jag genom att undersöka diskussioner som äger rum i expertnätverk i gränssnittet mellan politik, akademi, näringsliv och civilsamhälle.
Jens Ergon
Doktorand i naturresurser och hållbar utveckling på institutionen för geovetenskap på Uppsala universitet
Min forskning fokuserar på ojämlikhet, klimatomställning och förutsättningarna för en rättvis klimatomställning, och är en del av forskningsprogrammet Fairtrans (https://fairtrans.nu/). Jag har en teknologie licentiat i fysik (KTH) och har arbetat som vetenskapsjournalist med fokus på klimatkrisen och klimatomställning på Sveriges Television.
Göran Finnveden
Programchef och Professor i Miljöstrategisk analys vid Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH
Min forskning handlar om hållbar konsumtion, cirkulär ekonomi och metoder för miljö- och hållbarhetsbedömningar av olika produkter och system. Inom programmet är jag programchef och leder ett projekt om hållbar konsumtion och makroekonomiska effekter.
Brita Hermelin
Professor i kulturgeografi, Centrum för kommunstrategiska studier (CKS), Linköpings universitet
Min forskning handlar om governance, samverkan och strategisk planering för lokal och regional utveckling och omställning. Med utgångspunkt i höga förväntningar på att utveckling mot hållbar utveckling behöver ske decentraliserat och utifrån lokala förutsättningar, studerar jag genom olika projekt kommunernas strategier, initiativ och roller för hållbar omställning. Den här forskningen tar sin utgångspunkt i olika fokusområden som bland annat omfattar persontransporter, grön industrialisering och klimatarbete.
Pernilla Hagbert
Forskare, Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH
Jag är forskare inom planering för omställning vid avdelningen för urbana och regionala studier på KTH. Min forskning belyser kritiskt olika tolkningar (och paradoxer) av hållbarhet, genom att också utforska normkritiska, alternativa sätt att göra och leva som en del i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Inom Mistra Sustainable Consumption ligger mitt fokus framförallt på rollen som olika aktörer har i att främja hållbar konsumtion och potentialen i policyexperiment.
Maria Jansson
Forskningsassistent, Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, Linköping Universitet
Tillsammans med Åsa Svenfelt studerar jag initiativ på alternativa mål och modeller för välmående samhällen, dvs mål och modeller som går bortom de traditionella välståndsmåtten såsom BNP, och i vilken omfattning sådana initiativ bedöms bidra till en hållbar samhällsutveckling. Jag har en bakgrund som tandläkare samt en masterexamen i teknik och hållbar utveckling från KTH.
Anneli Kamb
Doktorand, Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH
Jag forskar om hållbart långväga resande med extra fokus på flygets klimatpåverkan. Jag är intresserad av hur klimatpåverkan från semesterresandet kan minska, genom såväl teknisk utveckling som beteendeförändring. Min bakgrund är inom teknisk fysik och industriell ekologi.
Mikael Klintman
Professor i sociologi, Lunds universitet
Jag är i min forskning bl a intresserad av mänsklig motivation och människors och organisationers benägenhet att på alla samhällsnivåer sortera bort eller vinkla om viss obekväm kunskap om vad vi borde göra för att minska belastningen. Hur organisationer kan gå från intern och extern oenighet om vilka kunskapspåståenden om (o)hållbara praktiker man bör omsätta i handling är en central fråga som jag arbetar med. Inom Mistraprogrammet leder jag projektet “From disputes to the constructive application of Sustainable Consumption knowledge”, där praktiker som rör livsmedel och och resor ges särskilt undersökningsutrymme.
Jörgen Larsson
Vice programchef, senior forskare/docent, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. Chalmers, Göteborg
Min forskning syftar till att förstå hur konsumtionsmönstren kan ställas om för att uppnå politiskt uppsatta mål, t.ex. klimatmål. En del handlar om att utveckla målscenarier med beräkningar av klimatnytta från både tekniska förändringar och beteendeförändringar. Mitt huvudsakliga fokus i forskningen är analyser av politiska styrmedel som syftar till att uppnå dessa mål, bland annat avseende hur styrmedel kan designas för att både för att bidra till måluppfyllelse och för att få en hög acceptans hos allmänheten. Jag arbetar i huvudsak med konsumtionsområdena långväga resande (flyg) och mat. Jag är vice programchef för Mistraprogrammet och ledare för projekten “Policy packages and public support” och “Company targets as a form of sustainable consumption governance”.
Matthias Lehner
Biträdande universitetslektor, IIIEE, Lunds universitet
Min forskning fokuserar på hållbart konsumtionsbeteende och hållbara affärsmodeller . Inom området hållbar konsumtion har jag jobbat med olika ämnesområden, såsom marknadsföring/märkning, konsumentbeteende, ’nudging’, och alternativa konsumtionsmodeller (delningsekonomi, kollaborativ ekonomi, kooperativ). Mitt huvudintresse i alla dessa områden ligger hos individen och dess beteende, med fokus på hur individuellt beteende kan påverkas till en mer ekonomisk-, social-, och ekologisk hållbar livsstil. Inom området hållbara affärsmodeller är jag mest intresserad i hur nischaffärsmodeller kan bryta genom på marknaden.
Inom Mistraprogrammet leder jag projektet “Digitalisation: friends & foes of sustainable consumption?”
Simon Matti
Professor & docent i statsvetenskap, Luleå tekniska universitet samt Centrum för studier av kollektivt handlande (CeCAR), Göteborgs universitet
Jag är professor i statsvetenskap. Mina huvudsakliga forskningsintressen rör miljöpolitik och –policy och behandlar uppkomsten av, samt (politiska) lösningar på problem med storskaligt kollektivt handlande, exempelvis klimatförändringar och resursuttömning. Teoretiskt befinner sig min forskning i gränslandet mellan statsvetenskap, social- och miljöpsykologi, samt beteendeekonomi med en metodologisk slagsida åt experimentella- och surveymetoder.
Oksana Mont
Professor i styrning mot hållbar konsumtion, Internationella Miljöinstitutet, Lund universitet, Lund
Jag forskar och är forskningsledare i styrning mot hållbar konsumtion på Internationella Miljöinstitutet vid Lund universitet, Lund.
Mitt huvudsakliga forskningsområde är tvärvetenskaplig utvärdering av olika åtgärder för att ändra konsumtionsbeteende, t.ex. olika konsumtionspolicy-verktyg och affärsmodeller inom cirkulär och delningsekonomi, kollaborativ produktion och konsumtion. Inom Mistraprogrammet leder jag projektet “Creating space for change by dispelling myths about sustainable consumption behaviour”.
oksana.mont@iiiee.lu.se
+46 46 222 0250
Edvin Månsson
Projektassistent. Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. Chalmers. Göteborg
Vår forskning handlar om att analysera hur konsumtionsmönster kan förändras genom ekonomiska styrmedel för att uppnå politiskt uppsatta mål. Just nu arbetar vi med ett projekt som syftar till att styra livsmedelskonsumtionen mer hållbar riktning, både ur klimat- och hälsosynpunkt. Effekter av olika skatteförändringar inom matområdet analyseras avseende effekter på miljöavtryck samt hur det skulle påverka privatekonomin och hälsan för låg- och höginkomsttagare.
Jonas Nässén
Senior forskare/docent, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. Chalmers, Göteborg
Min forskning handlar dels om att förstå konsumtionens effekter, och dels om hur samhällets konsumtionsmönster kan ställas om, t ex i relation till långsiktiga klimatmål. Specifika forskningsintressen rör hur konsumtionen hänger ihop med tidsanvändning och hur effektivisering kan påverka konsumtionen via så kallade rebound-effekter. Inom Mistraprogrammet leder jag projektet “Micro-level analyses of consumer behaviour and offsetting”, men jag arbetar också i projektet “Policy packages and public support”.
Erika Kriukelyte
Doktorand, Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH, Stockholm
Min forskning fokuserar på affärsmodeller, policys och aktörsnätverk som en utgångspunkt för att utforska nödvändiga förutsättningar för en hållbar omställning inom transportsektorn. Jag intresserar mig speciellt för olika samarbeten inom styrning, såsom living labs eller pilotprojekt, där leverantörer av delade mobilitetstjänster och offentliga myndigheter arbetar tillsammans för att motverka ohållbara konsumtionsmönster inom persontransport på vägar.
Vishal Parekh
Doktorand, Avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier, KTH, Stockholm
Min forskning är inriktad på hur olika samhällsinstitutioner (ideella organisationer, företag, myndigheter) kan bidra till att uppnå hållbar matkonsumtion i Sverige. Jag är särskilt intresserad av makt, rättvisa och hur olika intressen och logiker påverkar omställningsprojekt.
Emma Patterson
Adjungerad lektor i folkhälsonutrition, Institution för global folkhälsa, Karolinska institutet
I ett nötskal, min forskning handlar om hur man bäst mäter och påverkar matvanor på befolkningsnivå. Inom Mistra-programmet har jag arbetat med en hälsoekonomisk analys för att uppskatta potentiella hälsovinster som skulle uppstå om vissa hållbara kostvanor blev mer utbredda i befolkningen. Jag har även medverkat i programmets forskning om hållbara skolmåltider.
Jessika Richter
Biträdande universitetslektor, IIIEE, Lunds universitet
Min forskning handlar om att utvärdera styrmedel och initiativ som möjliggör hållbar konsumtion genom en cirkulär ekonomi, inklusive reparation, återanvändning, längre produktlivslängd, producentansvar, grön upphandling, cirkulära affärsmodeller och initiativ för cirkulära städer. Jag har särskilt forskat om trade-offs och utmaningar med mer cirkulär elektronik, batterier och fordon.
Liselotte Schäfer Elinder
Professor i folkhälsovetenskap, Institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet, Stockholm
Jag leder forskargruppen Samhällsnutrition och fysisk aktivitet och mitt forskningsområde är hälsopromotion och sjukdomsprevention med fokus på matvanor, fysisk aktivitet och förebyggande av obesitas (fetma) och andra kroniska sjukdomar. Jag forskar även kring optimering av offentliga måltider för hälsa och hållbarhet och vilka hälsoeffekterna blir.
Sara Skarp
Postdoktor, Sociologiska institutionen vid Lunds Universitet
Jag är postdoktor på Sociologiska institutionen på Lunds Universitet� Inom Mistra Sustainable Consumption forskar jag på hållbar turism, naturturism och fritid. Jag samarbetar bland annat med initiativ som arbetar för att främja hållbar turism och fritid, och specifikt hur dessa hanterar utmanande frågor kring kunskap om vad som är hållbar turism och inte. Min nuvarande och tidigare forskning faller inom den breda ramen samhälleligt engagemang för och med hållbarhet. Jag tog min doktorsexamen samt arbetade vidare i England, där jag fokuserade på bland annat samhällelig omställning, småskaliga hållbarhetsinitiativ och deras roll och potential, samt resande och semestrande under pandemin i relation till hållbarhetsvinster.
Åsa Svenfelt
Universitetslektor, Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, Linköpings Universitet
Jag är lektor i Samhällsplanering och docent i hållbar utveckling och framtidsstudier. Jag forskar om långsiktig planering för hållbar konsumtion och rättvis omställning till hållbara samhällen. I min forskning använder jag ofta deltagande framtidsstudier som verktyg, både för att visualisera och analysera vägar mot hållbara framtider samt för att hantera osäkerheter i långsiktig samhällsplanering. Inom Mistra Sustainable Consumption leder jag projektet “Testing new practices and measures in businesses and households”, samt projektet “Framing futures for deep transformation” tillsammans med Karin Bradley.
Markus Larsson
Postdoktor. Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED), KTH, Stockholm
Tillsammans med Göran Finnveden ska jag studera makroekonomiska effekter av en omställning mot hållbar konsumtion. Vilka sektorer kommer vinna respektive förlora på en omställning? Hur påverkas BNP, sysselsättning och inkomst i olika grupper? Vi är även intresserade av hur miljö och (hållbar) konsumtion påverkas av den ekonomiska politiken.
Tidigare medarbetare
Noha Baraka Wadha
Forskningsingenjör, Strategiska hållbarhetsstudier, KTH, Stockholm.
Mårten Berglund
Forskare, SCB
Nils Brown
Forskare, SCB
Miriam Börjesson Rivera
Doktorand/Forskare, KTH, Stockholm
Åsa Callmer
Forskare, KTH, Stockholm
Annika Carlsson-Kanyama
Docent, Strategiska hållbarhetsstudier, SEED, KTH, Stockholm
Riccardo Curtale
Postdoc-forskare, Chalmers
Ola Persson
Doktorand, Avdelningen för Urbana och Regionala Studier, KTH, Stockholm
Rob Hart
Professor, Miljö- och naturresursekonomi, SLU, Uppsala
Raul Lopez Losada
Forskningsingenjör, Strategiska hållbarhetsstudier, KTH, Stockholm
Viveca Palm
Forskare, SCB
Maria Thorson
Doktorand, institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers, Göteborg
Heather Schoonover
Doktorand, Lunds iniversitet, IIIEE