Hållbarhetsomställningen handlar om mer än bara ny teknik och fossilfrihet. I en ny vetenskaplig artikel undersöker forskare hur anpassningsbarhet, egenmakt och lokalt tillgängliga resurser kan främja hållbara praktiker.

Vid studier av hållbarhetsomställning tenderar fokus ofta att ligga på nya teknologier. Därför har forskare vid KTH istället valt att sätta fokus på gamla hållbara praktiker såsom cykling. Detta undersöks utifrån tre sätt som breddar cykling: elcyklar, lånecykelsystem och cykelkök.

Breddat perspektiv på cykling
Forskarna analyserade hur välintegrerade dessa praktiker är i samhället samt deras påverkan på ”conviviality”. Ett begrepp som vanligtvis syftar på gemenskap och trivsel, men som i detta sammanhang även omfattar anpassningsbarhet, tillgänglighet och resursanvändning. 

Studien visar att elcyklar och lånecykelsystem, såsom de är utformade idag, har något sämre inverkan på “conviviality” på grund av att de är beroende av större tekniska system, kräver laddning och har en begränsad tillgänglighet. Cykelkök däremot, som är en öppen och icke-kommersiell cykelverkstad där besökare kan fixa sina cyklar själva och med hjälp av varandra, bygger på principer om inkludering och egenmakt vilket stärker “conviviality”. Forskarna framhåller dock att dessa olika praktiker kan komplettera varandra och tillsammans bredda cykling i samhället. 

“Conviviality” förbises i miljöanalyser
I artikeln argumenterar forskarna för att offentliga aktörer bör verka för tekniska system där brukare har inflytande och kontroll.

– I ivern att gå mot fossilfrihet kommer ibland vissa andra värden i skymundan såsom vem som har makt och kontroll över nya ”hållbara” teknologier och system, säger Karin Bradley som är en av forskarna bakom studien. 

Detta perspektiv kan även användas för att bedöma effekter av nya produkter och system, t.ex. labbkött, elflyg eller självkörande fordon, menar Karin Bradley. 

– Det fångar både på vilket sätt en innovation kan nå nya grupper och främja nya användningsområden men också i vilken grad innovationen främjar ”conviviality” – något som ibland förbises i miljöanalyser som idag ofta fokuserar på utsläpp av växthusgaser, säger Karin Bradley. 

Thelma Åberg

 

ARTIKELN:
Läs hela artikeln i Sustainability: Science, Practice and Policy här: Mainstreaming sustainable practices without losing conviviality? An assessment framework based on cycling

KONTAKT:
Karin Bradley
Professor, Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH
karin.bradley@abe.kth.se